Taboe of tabo?

De laptop is al ingepakt en typen op zo’n klein schermpje op mijn mobiel gaat me nooit goed af. Ik houd het deze keer daarom kort, ook omdat ik over vijf-en-een-half uur vertrek naar Jepara en ik nog wat slaap wil pakken. Het is nu 20.30 uur (Indonesische tijd). Zojuist heb ik afscheid genomen van Ibu dan Bapak. wellicht had ik dat beter niet kunnen doen, want ze was helemaal in tranen. Het kan zijn dat ze geëmotioneerd was omdat we veel over de adoptie spraken (Ratna vertaalde), maar het kan zo maar zijn dat Ibu niet begrepen heeft dat ik over twee-en-halve week weer terug ben. Als laatste wil ik graag iedereen bedanken voor de vele positieve reacties, ook naar aanleiding natuurlijk van het nieuws dat we in blijde verwachting zijn. Bijna 5000 (!) mensen lezen een of meerdere berichten op deze Facebook pagina. Daar word ik toch wel even stil van, zowel in het Nederlands als in het Bahasa Indonesia. Behalve reacties krijg ik natuurlijk ook vragen en het leek me leuk de meest gestelde vraag met jullie te delen: “Bagaimana cara menggunakan kamar kecil?” Het antwoord is in Nederland taboe, maar hier in Azië tabo (zie filmpje). Selamat tidur! Tim Dondorp

Geplaatst door Godong Indonesie op Donderdag 6 juli 2017