Ibu ziek (1)

Het is al enige tijd geleden dat ik op deze Facebookpagina iets heb geplaatst. Trouwe volgers van deze pagina weten dat ik mijn biologische familie drie jaar geleden via Spoorloos (https://spoorloos.kro-ncrv.nl/afleveringen/2016/10/03) heb mogen ontmoeten. Sinds ik mijn biologische familie heb gevonden, probeer ik het contact zo goed mogelijk te onderhouden door geregeld Indonesië te bezoeken en via Social Media houd ik wekelijks en soms zelfs dagelijks contact. Is vorig jaar helaas mijn biologische vader overleden, vandaag berichtte mijn familie dat het niet goed gaat met mijn biologische moeder. Ze schreeuwt en beweegt ongecontroleerd, ze kan niet meer praten en ook lopen kan ze niet meer. Mijn familie denkt dat mijn moeder niet meer onder ons is en dat Djinn (boze ‘creaturen’) bezit van haar hebben genomen waardoor het ‘lijkt’ alsof ze nog leeft. Tijdens een familievergadering gisteren heeft de familie besloten onder begeleiding van kiyai en ustad d.m.v. rukyah de boze creaturen uit proberen te drijven. De familie heeft mij laten weten dat er een gerede kans bestaat dat mijn moeder dit niet zal overleven. Om eerlijk te zijn begrijp ik van bovenstaande helemaal niets. Dit heb ik ook tegen mijn familie gezegd, maar zij zegt dat dit veel voorkomt op Java. Zoals jullie op deze pagina meer dan eens hebben kunnen lezen ben ik vaak geconfronteerd met cultuurverschillen. Veelal waren deze confrontaties verantwoordelijk voor hilarische situaties. Ditmaal is dat niet zo. Mijn verstand zegt dat mijn moeder het meest gebaat is bij een bezoek aan het ziekenhuis maar ik besef me ook dat ik in deze situatie weinig tot niets heb in te brengen. Dat maakt me onzeker en verdrietig. Momenteel ben ik de mogelijkheden te onderzoeken zo snel mogelijk naar Indonesië te gaan. Hoewel mijn familie er op zinspeelt dat het wellicht beter is mijn moeder niet meer onder ogen te komen, zou ik haar graag nog één keer willen ontmoeten. Al was het alleen maar om afscheid van de vrouw waarnaar wij onze jongste dochter hebben vernoemd te kunnen nemen… Tim Dondorp

Geplaatst door Godong Indonesie op Zondag 13 januari 2019