Guangzhou 広州白雲国際空港 (International Airport)

Het is de vierde keer dat ik opstijg in een vliegtuig op weg van en naar familie. Totaal onverwachts zat ik nu reeds op de eerste heenvlucht met tranen in mijn ogen. Dat moment had ik de vorige keren pas op de terugweg. Ook in het vliegtuig waren de Chinezen ver in de meerderheid. Nu wil ik niet discriminerend overkomen, maar eh… Rare jongens, die Chinezen. Zo zat er eentje naast mij in het vliegtuig, en de gehele vlucht (lees 12 uren) heb ik hem op geen enkele emotie kunnen betrappen. Geen lachje, geen twinkeling, geen ergernis: helemaal niets. Zelfs geen trillend ooglid, maar dat is ergens ook wel logisch. Als een onbewogen standbeeld zat hij naast me te eh… Zitten. Ready to take off, bleek toch niet zo ready te zijn. Met meer dan een uur vertraging vertrokken we uiteindelijk naar Guangzhou. Maar ja, als je bij vertrek een uur vertraging hebt, dan heb je dat bij aankomst natuurlijk ook. En zo was ik vanochtend op Airport Guangzhou na een hele lange run naar gate A161 precies op tijd om vlucht CZ0308 te zien wegtaxieën naar een startbaan. Dan blijkt dat men op International Airport Guangzhou helemaal niet zo International ingesteld is: geen hond die er Engels spreekt. Wel een baliemedewerkster die mij veelbetekenend aankeek met de woorden ‘Solly Sul Loos’. Nu had ik 13 uur niet geslapen dus aanvankelijk dacht ik dat ik voor ‘sul’ werd uitgescholden, maar uiteindelijk begreep ik dat er ‘Sorry sir; closed’ weld bedoeld. ‘No ploblem sul: just go to customol sulvis van Sjaina Elwees’. Na lang zoeken en navragen bleek dat deze Customer Service zich voor de douane en voor de security bevond. Die had ik natuurlijk gepasseerd toen ik nog vol goede moed onderweg was naar de gate. Handig! Nou ja, om een l’en lang verhaal kolt te maken: uiteindelijk is mijn vlucht omgeboekt naar vlucht CZ378. Deze vertrekt 9 uur later dan de oorspronkelijke vlucht. Dat betekent dus dat ik mijn oorspronkelijke vlucht van Jakarta naar Semarang en mijn hotel in Semarang vanavond ook wel kan vergeten. Ik kom nu 21.00 uur plaatselijke tijd aan in Jakarta en dan gaat er geen vliegtuig meer naar Semarang. Twee nieuwe vluchten, een niet anuleerbaar hotel in Semarang en een extra hotelovernachting in Jakarta: dat wordt weer een gezellig telefoontje naar mijn reisverzekeraar Verzekeruzelf.nl bij thuiskomst straks. Nu moet ik me dus negen uren extra vermaken op International Elpolt Guangzhou. Nou ja, tijd zat dus om mijn Social Media bij te werken en op Google alternatieve vluchten te zoeken. Maar dan word je geconfronteerd met the great Chinese Wall. Nee, niet die l’en lange van steen, maar die vuren een van de Chinese overheid (Firewall). Social Media en Google zijn hier in China verboden. Deze diensten worden dan ook volledig geblokt 🙁 . Nou ja, volledig. Gelukkig heb ik toch alternatieve vluchten en hotels kunnen boeken zoals ik ook een statusupdate op deze Facebook-pagina heb kunnen plaatsen. Hoe? Zo great is die Chinese muur nou ook weer niet. Even contact maken met de VPN server die ik thuis voor pchulpFriesland heb draaien en het Internet is weer volledig bereikbaar. Tim Dondorp

Geplaatst door Godong Indonesie op Donderdag 28 februari 2019