Tim Dondorp

Tim Dondorp werd op zondag 22 april 1979 als Heri Setiono geboren in Samberejo te Indonesië (zie Facebook en Spoorloos, behind the Scenes1) enkele minuten voor zijn tweelingbroer Mark van de Weg (Heri Setiawan). Mark was bij de geboorte zo ziek, dat hij opgenomen moest worden in een ziekenhuis. Na een maand is de biologische ouders van Tim en Mark verteld dat Heri Setiwan (Mark) zou zijn overleden. Toen de ziekenhuisrekening kwam, kon deze niet betaald worden. Om toch hun schuld af te kunnen lossen moest ook Heri Setiono (Tim) ter adoptie worden afgestaan. Wat de biologische ouders aanvankelijk niet wisten, is dat beide broers naar Nederland zijn gegaan en daar tot hun vijftiende jaar samen opgroeiden.

In 1998 begon Tim zelf een zoektocht naar zijn biologische ouders en in samenwerking met Spoorloos werd zijn moeder gevonden (zie toenmalig interview met Tim zijn biologische moeder). Zijn tweelingbroer wilde toen niet meewerken aan de uitzending wat voor Spoorloos aanleiding was om het opgebouwde dossier aan Tim over te dragen en niet verder met het item te gaan. Groot was dan ook de verbazing van Tim toen hij vrijdag 7 augustus 2015 werd gebeld door de redactie van Spoorloos. Twee vrouwen uit Zweden, Lin en Emelie, hadden Spoorloos gevraagd te helpen bij hun zoektocht naar hun biologische broer Heru (zie ook hun Facebookpagina).

Het verhaal van Lin en Emelie is bijzonder: als baby’s werden ze in 1983 geadopteerd, maar de adoptieouders kregen niet te horen dat het een kindje van een tweeling was. Wel was er een opmerking van de taxichauffeur die zich afvroeg of het tweelingzusje niet mee moest, maar destijds werd daar niets mee gedaan. Jaren later vertelde de adoptieouders dit toch aan Emelie die daarop een zoektocht startte naar het andere meisje dat weleens haar zusje kon zijn. Lin werd gevonden op nog geen 50 kilometer afstand van haar woonplaats. Uit DNA-onderzoek bleek dat Lin inderdaad de tweelingzus was van Emilie (zie telegraph.co.uk).

Hoewel Emelie en Lin op Facebook op zoek waren naar Heru, wist Tim (Hero) zeker dat hij de biologische broer van Emelie en Lin was: “De namen van de biologische ouders van Emelie en Lin kwamen overheen met die van mijn biologische ouders. Daarnaast klopten mijn geboorteplaats en mijn geboortedatum. Het enige dat niet klopte was dat mijn tweelingbroer overleden was, maar het was begrijpelijk dat Emeilie en Lin dat dachten. Wat dat betreft zat er voor mijn zussen en voor de rest van mijn biologische familie nog een flinke ‘bonusverrassing’ in het verschiet.”

Inmiddels hebben Tim en zijn tweelingbroer Lin en Emelie meerdere malen bezocht in Zweden. Lin, Emelie, Mark en Tim hebben in 2016 samen hun biologische familie in Indonesië bezocht. Daarna heeft Tim Indonesië diverse malen bezocht. Deze pagina gaat over al deze Indonesië reizen, over Tim zijn familie over Tim zijn adoptie en over Tim zelf.


Op 15 november 2021 is Tim i.v.m. ernstige coronacomplicaties per ambulance afgevoerd naar het St. Antonius Ziekenhuis te Sneek. Drie weken heeft hij er gelegen, waarvan twee grotendeels in coma op de Intensive Care. De IC-periode zit Tim bepaald niet in de koude kleren. Naast fysieke klachten, moest hij ook mentaal zijn IC-periode verwerken. Ter verwerking heeft hij daarom op Facebook een persoonlijk blog geschreven welke ook hier op deze site is te lezen en als boek te bestellen is op timopicsneek.nl. In deze blog geven zijn vrouw Ilse en Tim weer wat voor impact de IC-periode op hen en hun naasten heeft gehad. Ook hebben zij in de Facebookblog het dagboek dat het IC-personeel voor hen bijhield verwerkt.

Graag vestigt Tim de aandacht op IC Connect, de patiëntenorganisatie voor alle (voormalig) IC-patiënten, voor hun naasten en voor de nabestaanden van overleden IC-patiënten. Zij voorziet van veel informatie over vóór, tijdens en na de IC-opname. Daarnaast beheert ze ook twee besloten Facebook-groepen waarin mensen die op de IC hebben gelegen en/ of hun naasten steun kunnen zoeken en vinden bij elkaar.