Met de boot

In de trein naar Banyuwangi had ik op tripadvisor.nl gelezen dat je het beste een combiticket (Ferry + bus) naar Denpasar kon kopen. Helaas bleek dit alleen in de ochtend mogelijk te zijn, vandaar dat ik een los kaartje voor de overtocht naar Gilimanuk kocht (4 euro). De boten vertrekken ongeveer twee keer per uur, maar niet volgens vaste vertrektijden (lees: wanneer het uitkomt). Het kan ook zomaar zijn dat een vertrek wordt overgeslagen indien een boot niet vol genoeg is. De boottocht zelf duurt zo’n drie kwartier tot een uur maar afhankelijk van de drukte kan het wel tot een uur duren (paspoortcontrole, inchecken etc.) voordat je op de boot bent. Ik had erg veel geluk: nadat ik een kaartje had gekocht kon ik zo doorlopen en nog geen halfuur nadat ik met de trein in Banyuwangi was aangekomen, stapte ik op de boot naar Bali. Dat opstappen had nogal wat voeten in ‘de vaste wal’. Op Internet had ik al gelezen dat de zee onstuimig kon zijn en de loopplank verschoof constant wel drie meter van links naar rechts omdat de boot niet stil wilde liggen. Terugdenkend aan de verschrikkelijke boottocht van Karimunjawa naar Semarang (het was maar goed dat kakak Ratna deze keer niet mee was) sprong ik angstig de boot in. De wetenschap dat op dit traject vorig jaar maart nog een veerboot als deze was gezonken (http://www.indonesienu.nl/…/veerboot-gezonken-tussen-bali-e…), hielp natuurlijk ook niet echt.

Geplaatst door Godong Indonesie op Zaterdag 15 juli 2017