Geland op Jakarta

Yes, geland op Jakarta. Dat gevoel weer dat je tegen die hitte muur aanloopt wanneer je van het met airco gekoelde internationale vliegveld Soekarno Hatta afstapt. Priceless! Voor even dan, want de taxi naar Hotel Bale Ocasa was dat zeker niet. Volgens mijn notities zou ik door het hotel worden ‘geshuttled’, maar nergens een auto of busje van hotel Bale Ocasa te zien. Dan weet je dat je terug moet lopen om een Bluebird taxi aan te klampen, maar het was al te laat. Mij werd reeds een taxi aangesmeerd door een man. Voor slechts 250.000 IDR zou ik naar het hotel gebracht worden. Dat ik nog geen contant geld had was geen bezwaar. Ik werd ter plekke meegesleurd naar een ATM hokje terwijl mijn bagage reeds werd ingeladen door een chauffeur. De man was zo gedienstig dat ik alleen nog maar mijn pincode hoefde in te toetsen. De man deed de rest. Hij besliste zelfs hoeveel geld ik pinde. Aanvankelijk wilde ik 300.000 IDR pinnen, maar meneer had al 1000.000 IDR ingetoetst. Toen ik zei dat 300.000 IDR toch genoeg was geweest om een taxiritje van 250.000 IDR te kunnen betalen stelde de man in eens dat de chauffeur 3000.000 IDR moest krijgen en hij zelf nog eens 100.000 IDR voor de service. Daarop ben zo boos geworden dat meneer hierna nog maar tot twee keer om 100.000 IDR durfde te vragen. Toen ik dreigde mijn bagage uit de taxi te halen had de chauffeur in eens haast. Er werd mij 300.000 IDR uit de handen gegrist en weg reden we… Na zo’n 10 minuten rijden vroeg de chauffeur in eens waar ik eigenlijk naar toe wilde, in het Indonesisch wel te verstaan. Inmiddels heb ik immers de eerste paar bladzijden van ‘Wat en hoe Indonesisch voor absolute dummies’ doorgeworsteld. Na in het dummie-Indonesisch antwoord te hebben gegeven en 20 minuten rijden, wordt de chauffeur zenuwachtiger en zenuwachtiger. Wat blijkt, de man heeft nog nooit van het hotel gehoord. Hij pakt zijn mobiel erbij en begint steeds wanhopiger de naam van het Hotel te schreeuwen, daarbij het verkeer volledig te laten voor wat het is. Ondertussen blijft hij maar rondjes rijden die steeds maar groter en groter worden. Als ik vraag wat er aan de hand is, vertelt hij me dat Google het hotel ook niet kent. Dat had mijn achterdocht natuurlijk moeten wekken. Als Google het hotel niet kent, dan zal het wel niet zo’n best Hotel zijn toch? Gelukkig stond in mijn notities ook het adres van het hotel. Dat adres kende de chauffeur wel. Hij reed ons naar één van de armste en overbevolkte kampongs die ik ooit gezien heb en midden in deze kampong bevond zich inderdaad Bale Ocasa. Bij het inchecken viel mijn oog nog gauw op een bordje op de balie van Bluebird Taxi Group: ‘Taksi tarif bandara Soekarno Hatta: 75.000 IDR’. Dimana ada kemauan, di situ ada jalan. Tim Dondorp

Geplaatst door Godong Indonesie op Zaterdag 24 juni 2017